Jako žena v domácnosti často přemýšlím, co že to mám dnes zase vařit. Polotovarům nefandím a krupičná kaše se taky nedá vařit pořád. Navíc pokud chci sobě i dceři přece jen dopřát pestrou stravu, musím suroviny trochu prostřídat. Předkládám vám tedy pár receptů, které jsou povětšinou úplně jednoduché, suroviny na ně potřebné nejsou příliš drahé a přípravě daného jídla mi stojí za to věnovat čas.
 

Rajská omáčka (pro 4 osoby)

Ať už jsou vaše zkušenosti ze školní jídelny jakékoliv, nedělá-li vám problém rajčatové pyré, určitě vám ho nebude dělat ani tato omáčka. Minimálně stojí za to ji vyzkoušet.

  • 1 malá cibule 
  • 30 g másla 
  • 30 g hladké mouky 
  • 350 ml vývaru (lze nahradit bujónem) 
  • 1 bobkový list 
  • 5 kuliček nového koření 
  • 3 kuličky pepře 
  • 400 ml rajčatového pyré nebo 100 g rajského protlaku (v tom případě zvyšte množství vývaru na 500 ml) 
  • sůl a cca 1 lžička cukru na dochucení

 

Cibuli pokrájejte nadrobno. V malém kastrůlku rozehřejte máslo a cibuli na něm poduste do změknutí. Vmíchejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Za stálého míchání ji postupně zřeďte vývarem. Přidejte koření a pyré. Vařte mírně s občasným promícháním 20 minut.

Vyjměte koření a obsah kastrůlku rozmixujte ponorným mixérem (případně propasírujte přes cedník). Není to nutné, ale omáčka se tím stává lahodnější. Osolte, a pokud se vám v chuti stále ještě něco nezdá, použijte trochu cukru.

Podávejte s houskovým knedlíkem a vařeným hovězím nebo vařeným vejcem (moje všední, rychlá verze).

 

Těstoviny s tuňákem (pro 2 osoby)

  • 400 g těstovin 
  • 1 menší konzerva tuňáka v oleji 
  • 2 stroužky česneku 
  • ½ kelímku šlehačky 
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu (běžně vynechávám) 
  • špetka soli

Olej z tuňáka slijte do malého kastrůlku a rozehřejte při střední teplotě. Oloupejte česnek a prolisujte ho do oleje. Asi minutu česnek míchejte, poté přidejte zbývající obsah tuňákové konzervy. Zalijte smetanou, promíchejte a nechte při mírné teplotě 5 minut nezakryté probublávat.

Na závěr vmíchejte strouhaný parmazán a podle chuti dosolte. (Můžete přidat i několik kapek citrónu, případně i lžíci petrželové natě.) Stejnou omáčku můžete připravit i ze zbytků pečeného lososa, pstruha či tresky.

Těstoviny uvařte al dente, slijte, vraťte do hrnce a dobře promíchejte s omáčkou.

 

Přírodní roštěnky (pro 4 osoby)

  • 500 g hovězího zadního masa 
  • sůl, pepř 
  • dijonská hořčice na potření 
  • hladká mouka na obalování 
  • 1 – 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 velká cibule nasekaná nadrobno 
  • 100 g slaniny nakrájené na malé kostičky 
  • 1 lžička kmínu 
  • hovězí vývar na dolití 
  • 200 g sušených hub 

 

Maso pokrájejte na plátky a zlehka naklepejte (postačí vám k tomu hřbet dlaně). Každou roštěnku osolte a opepřete, poté potřete z obou stran hořčicí a nakonec obalte v hladké mouce. V hrnci rozpalte polovinu oleje a zprudka na něm z obou stran osmahněte maso.

Zbylý olej dejte do menšího rendlíku a 5 minut na něm opékejte cibuli. Přidejte slaninu a nechte ji vypéct.

Cibuli se slaninou dejte k roštěnkám, posypte kmínem, podlijte vývarem a dejte na 1 ½ hodiny dusit do trouby vyhřáté na 180˚C. Podlévejte a 20 minut před koncem přidejte houby. Podávejte s rýží sypanou petrželkou.

 

Snadný pstruh na másle (pro 2 osoby)

  • 2 menší pstruzi (vyvržení) 
  • 2 lžíce másla 
  • 4 snítky čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného 
  • ½ citronu 
  • ½ lžičky soli 

 

Troubu začněte předehřívat na 200˚C, horkovzdušný oběh ale nepouštějte, zbytečně maso vysušuje. Plech vyložte papírem na pečení. Očištěnou, vyvrženou a omytou rybu zvenčí i zevnitř lehce nasolte a nechte odpočívat na připraveném plechu, než se trouba dostatečně nahřeje. (Jste-li taková citlivka jako já, zbavte rybu před pečením očí nebo rovnou celé hlavy. Oči se při pečení nafouknou.)

Citron nakrájejte na 4 klínky a do břišní dutiny každé ryby dejte 2 z nich. Dovnitř ryb také rozdělte tymián a téměř všechno máslo. Zbytek másla pak nakrájejte na malé kousky a poklaďte jimi horní část ryby.

Plech s rybami zasuňte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut. Vyndejte, nechte asi 2 minuty odpočinout na plechu a podávejte s vařenými bramborami.

 

Kuskusový salát s cuketou a balkánským sýrem (pro 4 osoby)

  • 300 g kuskusu 
  • 350 ml zeleninového vývaru 
  • 1 lžíce slunečnicového oleje 
  • 2 cukety nakrájené na kousky
  •  100 g nastrouhaného balkánského sýru 
  • 20 g nasekané petrželky 
  • šťáva z 1 citronu 
  • sůl a pepř

 

Kuskus připravte podle návodu na obalu (k přípravě použijte vývar). V pánvi rozehřejte olej, vhoďte cuketu a 1 – 2 minuty ji opékejte, až zezlátne a změkne. Přendejte ji do větší mísy, smíchejte s kuskusem, sýrem a petrželkou. Salát ochuťte citronovou šťávou a nakonec mírně osolte a opepřete. Se solí to nepřehánějte, protože balkánský sýr je sám o sobě dosti slaný.

 

Svíčková pečená přes noc (pro 6 osob)

  • 1 kg hovězí kližky (lepší maso na tento recept opravdu není potřeba) 
  • 400 g mražené zeleninové směsi pod svíčkovou (mrkev, celer, petržel) 
  • 1 cibule 
  • 500 ml smetany 
  • ½ citronu 
  • asi 2 lžičky cukru 
  • sůl 

 Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a společně s mraženou zeleninovou směsí ji nasypte do spodní části uzavíratelného pekáčku. Maso ze všech stran osolte zhruba 1 lžičkou soli a položte na zeleninu. Pekáček překryjte alobalem kvůli lepšímu utěsnění a ještě uzavřete víkem. Vložte do trouby, nastavte teplotu na 100˚C a na 6 hodin na maso úplně zapomeňte.

Po 6 hodinách zkontrolujte stav masa – pokud je už měkké, bude se samo oddělovat na jednotlivé části, ze kterých je kližka složená. Protože ale každá trouba peče jinak, je možné, že budete muset masu dopřát 2 – 3 hodiny navíc.

Jakmile maso dopečete k vytoužené měkkosti, vyjměte ho z pekáčku do mísy, překryjte ji novým kouskem alobalu a vložte zpět na rošt do vypnuté trouby. Zbývající obsah pekáčku přelijte do dostatečně velkého hrnce a rozmixujte ponorným mixerem (případně protlačte přes cedník). Přilijte smetanu a při mírné teplotě 5 minut povařte, aby omáčka zhoustla. Na závěr svíčkovou osolte, přidejte šťávu z citronu a dolaďte troškou cukru.

Podávejte s houskovým knedlíkem.

 

Citronovo-bylinková ryba s pečenými bramborami (pro 4 osoby)

  • 750 g středně velkých brambor (omytých a nakrájených na klínky) 
  • 60 ml olivového oleje 
  • sůl a pepř 
  • 300 g mražených filetů z bílé ryby 
  • 150 g strouhanky z čerstvého bílého pečiva (dle mých zkušeností méně) 
  • najemno nastrouhaná kůra z jednoho citronu 
  • 2 lžíce hladkolisté petrželky nasekané najemno 
  • 1 lžíce máty nasekané najemno 
  • 1 citron nakrájený na klínky (k podávání)

 

Troubu předehřejte na 180˚C. Bramborové klínky dejte do velké mísy, přidejte zhruba 1 lžíci oleje a dobře protřepejte. Osolte, přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 40 minut dozlatova.

Rybu nechte trochu rozmrznout a osušte ji papírovou utěrkou. V misce smíchejte strouhanku, petrželku, citronovou kůru, mátu a zbývající olej. Osolte a opepřete. Rybu dejte na další plech vyložený pečícím papírem, rozdělte na ni strouhankovou směs a lehce ji prsty přitiskněte. Pečte 10 – 12 minut. Podávejte s pečenými bramborami a klínky citronu.

 

Rajské špagety (pro 2 osoby)

  • 200 g špaget 
  • 2 rajčata nebo 150 g třešňových rajčátek  
  • 2 – 3 stroužky česneku 
  • 4 lžíce olivového oleje 
  • 80 – 100 g tvrdého sýra ementálského typu 
  • lžička soli

Dejte vařit těstoviny. Zatímco se vaří, omyjte rajčata a překrojte je na čtvrtiny a každou čtvrtku pak příčně nakrájejte na 3 – 4 kousky. (Třešňová rajčátka stačí překrojit napůl.) Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.

V menším kastrůlku začněte při střední teplotě předehřívat olej. Oloupejte česnek a prolisujte ho do oleje. Nechte minutu podusit, přitom často míchejte. Česnek změkne a ztratí palčivé aroma, nesmí však zhnědnout.

Jakmile budou špagety uvařené, sceďte je, vraťte do hrnce a okamžitě promíchejte s česnekovým olejem a rajčaty. Ochutnejte, případně dosolte, rozdělte na talíře a posypte sýrem.

 

Žampiony s mletým masem a nivou (pro 4 osoby)

  • 10 středně velkých žampionů 
  • olej 
  • 2 cibule 
  • 80 g rozdrobené Nivy 
  • 250 g směsi mletého masa 
  • sůl, mletý pepř, kmín 

 

Troubu předehřejte na 180˚C. Očistěte žampiony a vykrojte z nich nožičky. Kloboučky poklaďte na plech vymazaný olejem. Nožičky rozkrájejte a s cibulí je v pánvi osmahněte na troše oleje dosklovita. Vyndejte a nechte zchladnout. Mleté maso vložte do mísy, přidejte směs nožiček a cibule, nivu, osolte, opepřete a přidejte kmín. Vše důkladně promíchejte a naplňte tím hlavičky hub. Plněné žampiony pečte zhruba hodinu.

Jako příloha jsou vhodné vařené brambory nebo bramborová kaše.

(Zdroj Kuchařka pro dceru a Albert v kuchyni)